Innebandygymnasium - Skånes Innebandyförbund
Hoppa till sidans innehåll

Innebandygymnasium


Nationellt godkända idrottsutbildningar - NIU

Höstterminen 2011 startade nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU) på utvalda gymnasieskolor i landet. Tillsammans med Riksinnebandygymnasiet (RIG) i Umeå ska innebandyns NIU ge särskilt talangfulla innebandyspelare chansen att satsa på sin idrott under gymnasietiden.

I SIBF:s rikstäckande NIU-nät ingår inför höstterminen 2015 33 sökbara NIU-skolor, samt några NIU-skolor som är NIU-certifierade men inte kan ta in nya åk 1-elever ht 2015. majoriteten av skolorna tar in 20 killar och 20 tjejer per treårsperiod, d.v.s. 12-14 elever/år.

Norrbotten och Visby har lägre tilldelning eftersom licensmängden i dessa områden inte tillåter lika många elevplatser som vissa andra områden, men du som kommer från de områdena har inte mindre chans komma in på ett NIU. NIU-systemet utgår nämligen från licensmängden i geografiska regioner, så kallade NIU-områden, och innebandymiljön på de olika orterna.

Totalt erbjuder NIU över 400 elever plats ht 2015. Inom NIU-området samarbetar befintliga NIU-skolor med varandra för att rangordna alla sökande och säkerställa att rätt elever ges en NIU-plats efter uttagningarna. Av den anledningen kommer många NIU att arbeta med gemensamma uttagningsdagar så att elever från flera distrikt kan bedömas samtidigt.

Om en elev inte har någon NIU-skola med önskat program i sitt NIU-område kan eleven ansöka om NIU-plats i annat område. En elev kan även ha andra skäl att söka till en NIU-skola utanför sitt eget NIU-område, men NIU-skolorna ansvarar i första hand för att erbjuda platser till elever hemmahörande i NIU-området. Alla elever tillhör ett NIU-område, så ingen har sämre chans än någon annan att gå på NIU, även om konkurrensen förstås gör att det är hård kamp om platserna. Söker du till en skola utanför ditt eget NIU-område har skolan rätt att inte rangordna dig tillsammans med sökande från rätt NIU-område.

Mer info om ansökan till NIU/RIG 2016 på innebandy.se

NIU i Skåne
Filbornaskolan, Helsingborg
Malmö Idrottsgymnasium
Allvar Gullstrandgy., Landskrona (ej sökbar, NIU till vt-17)

Uppdaterad: 07 JUN 2016 16:10
Skribent: Henrik Paulsson

 

 

Skånes Innebandyförbunds samarbetspartners: 

 

klubbhuset_logo_skibfse

 


Följ Skånes IBF
 

instagram  twitter 

facebook  YouTube
 

ibis_logga_ny2
 

Skåneidrotten

 

 

 

Postadress:
Skånes Innebandyförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 040-600 59 60
E-post: This is a mailto link