Lucka 4: Målvaktsutveckling i fokus - Skånes Innebandyförbund
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Per Wiklund

Lucka 4: Målvaktsutveckling i fokus

2016-12-04 17:40
I lucka 4 av SkIBF:s julkalender är det 100% målvaktsfokus. FC Helsingborgs målvaktstränare Daniel Pålsson berättar om landslagsmålvakten Jonathan Paulssons utveckling och ger tips både till tränare och ungdomsmålvakter som vill utvecklas vidare.
  • Uppdaterad: 2017-02-23 10:06

Igår startade VM för herrar i Riga och Sverige premiärvann mot hemmanationen Lettland med 7-2 inför 8000 åskådare. I mål stod en av Skånes representanter i Sveriges trupp, VM-debutanten Jonathan Paulsson. Daniel Pålsson, målvaktstränare i FC Helsingborg, har följt Jonathan i 10 år som tränare och är imponerad över landslagsmålvaktens utveckling.

– Det är extremt roligt att ha fått/få följa hans karriär och se den utvecklingen. I början var Jonte en oskolad talang, tekniskt sett ganska orörlig men hade väldigt bra reflexer och ett ruggigt utkast. Genom åren har vi tränat upp hans teknik, framförallt i sidledsförflyttningar och positionsspel. Och för att kunna göra dem här momenten krävs det även att man tränar en del styrka, framförallt bålpartiet men även ben. Vi har även byggt vidare på hans styrkor och svagheter. Ju högre upp han har kommit i seriesystem ju mer har han anpassat sig också. Jonte hittar nya sätt att agera på vilket leder till denna utveckling. I dag jobbar vi mycket med detaljer men även med förberedelser och vi för en dialog dagligen. Sedan handlar det om att han gör allt rätt, varje träning, varje moment till 100%.

Jonathan debuterade i landslaget förra säsongen under EFT i Sandviken. I sin första match mot Schweiz utsågs han till matchens lirare och Sverige vann matchen med 10-2. Och igår gjorde han alltså VM-debut. Daniel pekar på vilka spetsegenskaper som har gjort att Jonathan har nått ända till landslaget och nu även VM.

– Det är framförallt hans teknik, hans förflyttningar och att han läser spelet väldigt bra. Detta gör att han ser så naturligt lugn ut i målet så han behöver inte göra några större rörelser. Han vet vilken förflyttning han ska göra i de olika situationerna. Hans utkast är väldigt bra, inte bara att han kastar hårt utan värderar när han ska kasta och har en väldigt bra tajming gentemot sina medspelare. Sedan har han ett bra psyke, det gäller att kunna släppa det som har hänt i en match och gå vidare. En annan viktig ingrediens för en målvakt och som Jonte har, är att kunna göra de avgörande räddningarna och vinna matcher åt sitt lag.

I SkIBF:s julkalender fokuserar vi på så många som möjligt så länge som möjligt, vilket såklart också inkluderar målvakter. Daniel har många tankar och tips kring hur ledare i våra föreningar kan motivera ungdomsmålvakter att fortsätta utvecklas och vilja spela vidare. 

– Det är tyvärr många lag som inte har målvaktstränare. Men jag har träffat en del tränare som ändå försöker engagera sig i målvaktssidan vilket är bra. Oftast blir det att tränarna fokuserar på utespelarna. Så jag föreslår att en ledare i staben fokuserar lite mer på målvakterna, visa engagemang, ha en dialog med målvakterna så dem också känner sig delaktiga. Fråga målvakterna ibland vad de vill ha för övningar etc. Till de lag som har målvaktstränare, fortsätt brinn för det ni gör, för målvakterna behöver er. Jobbar man med nya målvakter så är det en inlärningsperiod, man kan inte mata på hur mycket som helst, utan ha balans i ert arbete och för en dialog med era målvakter. Specifikt i den åldern är att träna upp tekniken i målvaktens arbetsställning, sidledsförflyttningar och positionsspel.

Han avslutar med att rekommendera några målvaktsövningar.

– Vill man bli snabbare i sidled så träna förflyttningar, finns många olika sorters förflyttningar, känn efter vilken som passar dig bäst. Man kan träna förflyttningar innan själva träningen börjar, mellan övningar m.m. Vill man ha skott med så sätt upp en skytt där du vill få skottet ifrån och börja från den punkten där passningen kommer ifrån. Nöta, nöta, nöta. Vill man ha mer avancerat så sätt upp fler avslutsalternativ så målvakten inte vet exakt vart avslutet kommer ifrån. Generellt mycket skottövningar i olika former. Det är inte så kul för en målvakt om där kommer ett skott i minuten. Ett tips till målvaktstränare är att prova era idèer och utveckla dem övningar ni har, det leder också till utveckling. 

Daniel ger tre tips till ungdomsmålvakter som vill fortsätta utvecklas:

1. Träna så mycket som möjligt. Men det viktigaste är glädjen, man måste tycka det är kul.

2. Träna upp tekniken.

3. Att alltid göra övningarna rätt, att aldrig fuska.


Sveriges och Jonathans framfart i VM går att se på TV4/TV12. Såhär ser spelschemat ut:

Gruppspel
3 dec: Lettland-Sverige 2-7
5 dec: Sverige–Norge
6 dec: Sverige–Tjeckien 

Slutspel
8 dec: Kvartsfinaler
10 dec: Semifinaler
12 dec: Final

Skribent: Henrik Paulsson
Epost: This is a mailto link

 

 

Skånes Innebandyförbunds samarbetspartners: 

 

klubbhuset_logo_skibfse

 


Följ Skånes IBF
 

instagram  twitter 

facebook  YouTube
 

ibis_logga_ny2
 

Skåneidrotten

 

 

 

Postadress:
Skånes Innebandyförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 040-600 59 60
E-post: This is a mailto link