Hoppa till sidans innehåll
Svensk Innebandy, och idrotten som helhet, går från en triangel till en rektangel.

Lucka 23: Utmana din förening

2016-12-22 14:20
I lucka 23 fortsätter vi titta på idrottens utmaning "så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt". Vi belyser ett kritiskt vägval och tar upp några frågor att reflektera över i er förening.
  • Uppdaterad: 2017-02-23 10:06

Både inom Svensk Innebandy och idrotten i Sverige som helhet pratar vi om att vi håller på att gå från en triangel till en rektangel. Innebandyns rektangel är Spelarutvecklingsmodellen i SIU-modellen och många andra idrotter har numera liknande modeller. Målet är en verksamhet som ger förutsättningar för ett livslångt idrottande. I RF:s arbetsdokument Strategi 2025 – Svensk Idrott - världens bästa tas det upp ett kritiskt vägval för idrotten i arbetet med att gå från en triangel till en rektangel enligt bilden nedan. I dokumentet kan vi läsa att "Det är en utmanande resa att ändra synsätt från att i stort sett vara en organisation som främst och i vissa fall endast, fokuserar på träning och tävling i riktning mot att få fram elitidrottare, till att bli en organisation för idrott hela livet för alla, där man även fokuserar på träning enbart för att ha roligt och för att må bra. Målen om livslång idrott i förening kräver att idrottsföreningar klarar av att både utveckla elit och erbjuda bredd- och motionsidrott och att se hur dessa hänger ihop. Genom att behålla så många som möjligt, så länge som möjligt, får vi fler talanger som har chansen att bli framgångsrika elitidrottare. Det ena får inte ske på bekostnad av det andra. För att göra detta krävs att svensk idrott ändrar sitt synsätt och kommunikationen om sig själv".

I val A fortsätter vi som vanligt med "riktig" idrott, tävlingsidrotten, som grund och adderar på kringverksamhet, som till exempel motionsinnebandy eller innebandy för tjejer. Det nya inkluderas dock inte i kärnverksamheten.
I val B förändrar vi istället vår innebandyverksamhet i grunden. Det här valet är en större utmaning, men har också större möjligheter att bidra till en mer bestående förändring - en hållbar innebandy för alla. Här ser vi inte tappet av unga som något naturligt utan vi behovsanpassar vår verksamhet, alltså träning och tävling.   

På Skånes Innebandyförbund har vi valt B. Det innebär att vi utmanar oss själva och vår verksamhet och vi uppmanar er föreningar att göra detsamma. Titta gärna på denna film från SISU Idrottsutbildarna för inspiration: 
Tre frågeställningar för föreningar att reflektera över:

  1. Vilka strukturer i vår förening underlättar för eller motverkar så många som möjligt så länge som möjligt? Hur kan vi förändra våra strukturer så att fler kan hålla på längre i vår förening? 

  2. Hur ser vi på framgång i vår förening? Vad är viktigast i vår barn- och ungdomsverksamhet; att behålla så många som möjligt så länge som möjligt eller att ha bra sportsliga resultat?

  3. Hur jobbar vår förening så att spelare och ledare känner en hög inre motivation, d v s autonomi, kompetens och samhörighet?  


I morgondagens lucka avrundar vi julkalendern med en framåtblick in i 2017 och vad vi tillsammans kan göra för att fortsätta utveckla Skånsk Innebandy till att bli ännu starkare. 

Skribent: Henrik Paulsson
Epost: This is a mailto link

 

 

Skånes Innebandyförbunds samarbetspartners: 

 

klubbhuset_logo_skibfse

 


Följ Skånes IBF
 

instagram  twitter 

facebook  YouTube
 

ibis_logga_ny2
 

Skåneidrotten

 

 

 

Postadress:
Skånes Innebandyförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 040-600 59 60
E-post: This is a mailto link