Lucka 20: Förebilder i Malmö inspirerar unga spelare - Skånes Innebandyförbund
Hoppa till sidans innehåll
Foto: Björn Sandberg Malmös stjärnor träffar spelare från Lomma FBC efter en SSL-match.

Lucka 20: Förebilder i Malmö inspirerar unga spelare

2016-12-20 15:23
I lucka 20 i SkIBF:s julkalender pratar vi om hur det är att vara en förebild med Malmö FBC:s lagkapten Ellen Tillman. Vi passar också på att fråga om läget i SSL-laget inför juluppehållet.
  • Uppdaterad: 2017-02-23 10:06

Den här säsongen har Skåne för första gången tre SSL-lag samtidigt. I SSL herr huserar FC Helsingborg och Höllvikens IBF och i SSL dam hittar vi Malmö FBC. I lagen finns många viktiga förebilder för våra yngre spelare. I Malmö är lagkaptenen Ellen Tillman en av dem och hon berättar att föreningen medvetet jobbar med att vara förebilder för de yngre lagen.

– Vi i damlaget (och herrlaget) är mentorer/faddrar till barn-och ungdomslagen i Malmö FBC. Detta innebär att vi har haft ett lag som vi har besökt mellan 2-3ggr/säsong och varje tillfälle man har besökt dessa barn och ungdomar har det känts som att det har funnits en stor uppskattning och det är då även roligt för oss spelare i damlaget. Jag tror det är viktigt att komma ut till barn och ungdomslagen i sin förening som seniorspelare för att skapa en föreningssamhörighet och knyta band mellan alla lagen i föreningen. Det ger en möjlighet för oss att vissa upp damlaget i föreningen men framförallt att förhoppningsvis kunna ge något till de barn - och ungdomsspelare som finns i föreningen. Genom att närvara på lagens träningar och även efter matcher så hoppas jag att vi blir bra förebilder både som personer och innebandyspelare. Under denna säsong har vi även varit och hälsat på hos bland annat Gårdarike och även deltagit på Malmö FBCs "Girlscamp".  

Under säsongen har många ungdomslag från olika föreningar besökt Malmös hemmamatcher, något laget tycker är väldigt kul.

– Ja det är lag som har velat komma till våra matcher och har fått föreningserbjudande då de kommer med ett eller flera lag/förening. Det är såklart roligt att det kommer främst unga tjejer men även killar och vill se oss spela, det ger ett extra stöd på läktaren! Efter matcherna har det blivit ett gemensamt gruppfoto och sedan lite autografskrivning och lite småsnack med lagen. Hoppas det är något som uppskattas av de lag som kommer, för vi spelare tycker det är väldigt roligt när det kommer lag till våra matcher!

Hon uppskattar att prata med spelarna efter matcherna.

– Vi pratar ibland lite om matchen vad de tyckte osv. Annars så blir det mest att vi svarar på deras frågor och funderingar de har vilket alltid är roligt. Det kan vara frågor om allt möjligt, från varför man började spela innebandy och vad som är roligast med innebandy till hur vi har fått till matchfrisyren.

Under julledigheten ska Ellen åka upp och hålla en träning i Röke IBK.

– Min moderförening är Röke IBK och en ledare i deras tjejlag F03 tog kontakt med mig och ville komma ner till Malmö och se en av våra matcher och även prata lite med mig innan matchen. Självklart var det något jag ställde upp på, det var en trevlig stund med tjejerna innan matchen där det var många frågor och funderingar som jag försökte ge så bra svar på som möjligt. Detta ledde även till att jag blev förfrågad om att hålla en träning med dem under mellandagarna i jul och det ska bli väldigt roligt att få delta i det.

Ellens tre tips till föreningar som vill jobba med A-lagsspelare eller andra spelare som förebilder:

  1. Våga ta kontakt med spelaren/laget, om möjligheten finns ställer de säkerligen upp.

  2. Skåne har hela 3 SSL lag (Malmö FBC, FC Helsingborg & Höllviken) ta tillvara på att se innebandy på högsta nivå och bjud med hela laget eller föreningen för att på så sätt skapa förebilder för era spelare och ett kanske ännu större intresse för innebandy.

  3. Om det inte redan finns i föreningen så är det bra att jobba med att A-lagsspelare är mentorer/faddrar åt barn-och ungdomslagen i föreningen. Det finns mycket kunskaper inom varje enskild förening som man bör utnyttja fullt ut.


Vi passade även på att ställa några frågor till Ellen om Malmö FBCs säsong så här långt. Laget missade snöpligt slutspel på målskillnad förra säsongen, och den här gången siktar de på att fortsätta säsongen även efter grundserien.

– Vårt stora mål denna säsong är att ta oss till slutspel och om vi slutar på en 5e eller 8e plats i serien spelar då ingen större roll. Vi hade en riktigt bra november där vi tog poäng mot Mora och sedan vann efterföljande 4 matcher så känslan i laget är mycket bra där vi har börjat hitta våra roller i laget och framförallt utvecklat vårt spel hela tiden vilket då även har gett resultat.

Hon menar att vi kan förvänta oss mer av laget framöver.

– Det finns alltid mer att hämta! Vi började säsongen lite halvdåligt med väldigt blandade resultat men allt eftersom säsongen har gått så har fler och fler bitar börjat falla på plats. Fortsatta bra prestationer av oss och en utveckling av vårt spel kommer skörda bra resultat även under våren.

Laget jobbar med att hela tiden utvecklas vidare och göra bra prestationer som leder till bra resultat.

– Vårt huvudmål och resultatmål är slutspel och för att nå dit krävs det att vi fortsätter att utvecklas varje träning och match och inte bli nöjda. Det finns hela tiden saker som vi kan fortsätta utveckla och göra ännu bättre. En vecka i taget och en match i taget är det som gäller för att kunna prestera och på så sätt även få med oss bra resultat.

Ellen avslutar med att ge oss en hint om var vi hittar Malmö FBC i tabellen framåt våren.

– Leta på platserna 5-8 i serien så hittar ni oss och i ett slutspel kan allting hända... 

Skribent: Henrik Paulsson
Epost: This is a mailto link

 

 

Skånes Innebandyförbunds samarbetspartners: 

 

klubbhuset_logo_skibfse

 


Följ Skånes IBF
 

instagram  twitter 

facebook  YouTube
 

ibis_logga_ny2
 

Skåneidrotten

 

 

 

Postadress:
Skånes Innebandyförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 040-600 59 60
E-post: This is a mailto link