Hoppa till sidans innehåll

Lucka 16: Vilka värden står er förening för?

2016-12-16 13:13
I lucka 16 fortsätter vi titta på skånsk innebandys värdegrund med fem punkter tänkta som stöd och inspiration om er förening vill ta fram, utveckla och/eller efterleva er värdegrund.
  • Uppdaterad: 2017-02-23 10:06

Föreningens värdegrund sammanfattar på ett tydligt sätt vilka värden som är vägledande för verksamheten. En, inom föreningen, gemensamt framtagen värdegrund som kommuniceras med stolthet av medlemmarna gör en förening attraktiv både för nuvarande och framtida medlemmar.

I gårdagens lucka i julkalendern tittade vi på vad Skånes Innebandyförbunds värdegrund bygger på och idag fortsätter vi på temat med att ta upp fem punkter att tänka på om er förening vill ta fram, utveckla och/eller efterleva er värdegrund. Punkterna är tänkta som ett stöd och inspiration. Vill er förening ha mer konkret stöttning i ert värdegrundsarbete eller utveckla er förening på annat sätt, hör av er

1. Uppfinn inte hjulet

När ni vill jobba med er värdegrund finns det mycket inspiration och stöttning i att titta på vilka värdegrunder Svensk Idrott, Svensk Innebandy och Skånes Innebandyförbund bygger sin verksamhet på. Vi rekommenderar även att titta på andra föreningars värdegrund för mer inspiration. 

Idrottsrörelsen som helhet har kommit överens om en gemensam värdegrund som all verksamhet ska utgå ifrån, där fyra punkter är extra värdefulla: 

  • Glädje och gemenskap
  • Demokrati och delaktighet
  • Allas rätt att vara med
  • Rent spel

Svensk Innebandys värdegrund är: 
Så många som möjligt, så länge som möjligt i en så bra verksamhet som möjligt!

Svensk Innebandy är en lättillgänglig idrott som ska erbjudas alla som vill delta. Vår idrott ska ge glädje och gemenskap till alla som engagerar sig i den och vi värnar om livslångt idrottande. Verksamheten bedrivs i enlighet med Idrotten Vill och FN:s Konvention om Barnets rättigheter.

I gårdagens lucka i julkalendern finns tre filmer som beskriver de olika delarna som Skånes Innebandyförbunds värdegrund bygger på, titta gärna på dem. Vår värdegrund är: 

All verksamhet inom skånsk innebandy ska ta sin utgångspunkt i Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU), Barnrättsperspektivet samt Innebandyn Vill

2. Utgå från er förening

Även om det är bra att få inspiration av andra så är varje förening unik. Att få en värdegrund att fungera på riktigt i föreningen handlar inte om att hitta på fina ord till en pappersprodukt och försöka få alla medlemmar att leva efter dem. Snarare handlar det om att sätta ord på de värden som redan finns i er förening och ta tillvara på det som gör er förening unik. Låt medlemmarna vara delaktiga i processen. Då ges förutsättningar för en ökad samhörighet mellan föreningarnas medlemmar och en ökad stolthet för föreningen.

3. Konkretisera värdegrunden 
Ett sätt att konkretisera sin värdegrund i föreningen kan vara att ta fram några konkreta kärnvärden. Som inspiration så är Svensk Innebandys tre kärnvärden:

Inkluderande
Om du är 7 år eller 92, kvinna eller man, är född i Kiruna eller Syrien – det spelar ingen roll. Oavsett hur du ser ut, hur du är och vad du har för förutsättningar så är du välkommen. Om du vill spela en gång i veckan eller lägga ner hela din vakna tid så ska du få möjligheten till det. För innebandyn är till för alla och det är din sport. Det ska också prägla vårt sätt att möta andra, oavsett plats och nivå. 

Enkelt
Det krävs en boll, några klubbor och två mål – sedan är det bara att spela. Lika enkel ska innebandyn vara att förstå utanför sargen och steget att börja eller att fortsätta spela samt att engagera sig som ledare ska vara smidigt, oavsett vem du är och vilken ambitionsnivå du har.

Roligt
Det enkla är nyckeln till det roliga. Innebandyn spelas i många former och i olika miljöer men farten, känslan och gemenskapen är bestående. Att vara en del av en grupp och ett sammanhang ska ge dig energi och du ska få rätt verktyg att utvecklas på den nivån du själv vill.

Riktlinjerna för barn- och ungdomsidrott i Sverige finns bra konkretiserade i Anvisningar för Barn- och ungdomsidrott, som kom 2014. De rekommenderar vi starkt att läsa för alla föreningar som har verksamhet för de grupperna. 

En föreningspolicy för olika målgrupper i er förening, såsom spelare, ledare, föräldrar etc, kan också underlätta för att konkretisera er värdegrund.

4. Kommunicera värdegrunden 

Våga kommunicera vad er förening står för, både internt och externt. En sund värdegrund som verkligen visar vad er förening står för kan underlätta såväl att få nya medlemmar som att attrahera nya sponsorer. Och kommunicera värdegrunden regelbundet, räkna inte med att till exempel era nya medlemmar aktivt letar upp den på egen hand.  

5. Efterlev värdegrunden

Sist, men definitivt inte minst: se till att ni verkligen lever upp till det, som ni säger att ni ska i er värdegrund, i den dagliga verksamheten och att den genomsyrar alla delar av föreningen. Utgå från den när ni sätter målsättningar på kort och lång sikt och låt den påverka beslut som tas i föreningen. Var heller inte rädda för att påminna varandra om värdegrunden.   

Skribent: Henrik Paulsson
Epost: This is a mailto link

 

 

Skånes Innebandyförbunds samarbetspartners: 

 

klubbhuset_logo_skibfse

 


Följ Skånes IBF
 

instagram  twitter 

facebook  YouTube
 

ibis_logga_ny2
 

Skåneidrotten

 

 

 

Postadress:
Skånes Innebandyförbund
Box 10063
200 43 Malmö

Besöksadress:
Hyllie Stationstorg 2
215 32 Malmö

Kontakt:
Tel: 040-600 59 60
E-post: This is a mailto link